FINANCIRAJMO HRVATE PODUZETNIKE !!!

06.09.2005., utorak

2 - ČOVJEK I PODUZETNIŠTVO


U ovom blog-postu (dijelu Priloga) donosimo cjelovite uvodne informacije o teoriji i praksi financiranja malog i srednjeg poduzetništva (MSP).
Pritom treba se svaki poduzetnik, svaki novi ili budući poduzetnik voditi mišlju je li čovjeka kavog danas znamo napravilo poduzetništvo, te čuvenu izreku Alberta Einstein po kojoj zlo u društvu ne čine samo oni koji su zli (u bilo kojem smislu, što se posebice odnosi na političare), nego oni, tisuće puta brojniji od tih zlih ljudi, koji su dozvolili da se to zlo radi.
Toliko o hrvatskoj 'nemoći', 'političkom ravnodušju,'bezizlazju'…
Ovaj će Prilog energičnijim poduzetnicima (ili budućim poduzetnicima), sa smislom i vizijom u životu biti itekako koristan za početnu informaciju o prikladnom stvarnom financiranju MSP obzirom da su hrvatski poduzetnici desetljećima bili osudjeni na (pseudo)bankarsko ili državno financiranje koje je normativno i funkcionalno u sukobu s svrhom samog poduzetništva.
Ni danas, unatoč trudu sadašnjeg Ministarstva za gospodarstvo, rad i poduzetništvo, kao i prethodnog Ministarstva,okolnosti za poduzetnike, nisu strukturno reformirane, posebice u odnosu na razvijenost i primarnog i sekundarnog tržišta kapitala u Hrvatskoj koji u slojevitosti i praktičnoj korisnosti nerijetko predstavljaju (n)ovčarstvo za poduzetnike.

Kriza zbog izočnosti ekonomskih programa

Možda ova definicija zvuči deklarativno grubo, ali nježna je u usporedbi s učincima iste na svakodnevne nepopravljive štete po sadašnjost i budućnost Hrvata i Republike Hrvatske, pogoršanja materijalnog, informativnog,demografskog i svekolikog civizacijskog stanja naroda.
Iz tog smo razloga odlučili informirati poduzetnike o aplikativnim (primjenjivim) vrstama financiranja za svaku dob (etapu,fazu) poduzetništva, nastojeći pritom biti što ažurniji glede kreditnih linija i druge proizvoda i usluga banaka u Hrvatskoj namijenjenih poduzetnicima.
U ovom trenutku banke u RH pokazuju mali, ali vrijedni iskorak u odnosu prema poduzetnicima,uključujući nove ili mlade poduzetnike.
Temeljne informacije u Prilogu odnose se na informacije na konkretne informacije o poduzetništvu i radove potrebe za započinjanje poduzetništva, cjelovitom financiranju i podršci poduzetništvu, te bankarskom financiranju poduzetništva. Ipak, ponajviše će biti riječi o nebankarskom financiranju s inovativnim i višenamjenskim instrumentima kapitala.
Hrvatska se nalazi u kritičnoj situaciji uzrokovanoj nedostatku stvarnih i pozitivnih ekonomskih politika nakon završetka netržišnog i gospodarski nakaznog višedesetljetnog komunističkog režima koji je radi tzv. 'socijalnog mira' opteretio Hrvatsku 'društvenim vlasništvom' i silnim referentima bez pravog posla ( a mnogi zaposlenici još uvijek nemaju adekvatnog znanja otrebnog za konkurentnost u globalnom okružju), te naravno petogodišnjeg rata (agresije četnika na Hrvatsku).

Hrvati 'peglaju' kartice i kupuju(ne)hrvatsko

Pritom ne treba zaboraviti ni postojeću euforiju pučanstva u odnosu na mahnito 'peglanje' kreditnih i inih kartica čemu su dakako pridonijeli gotovo polustoljetna insuficijencija kupovanja (shoppinga) i uvezeno 'potrošačko' bankarstvo financiranja uvozne i ine robe koje je, zauzvrat, zanemarilo potpuniju podršku raznim dobima poduzetnika.
Hrvatske vlade ili bolje rečeno vlade u Hrvatskoj, boreći se na operativnoj razini s posljedicama socijalističke netržišne 'privrede', traumama i štetama nastalim srpskom agresijom i pohlepom grupe ljudi (osvajanja što većeg udjela u javnoj imovini koja je bila stvarana generacijama),svojim su (ne)djelovanjem utjecale na gubitak poduzetničkog duha u Hrvata (osim 'poduzetništva' koje se odnosi na trgovinu, uvoz, osiguranje,banke itd. - drugim riječima,'peglanja magle' u odnosu na stvaranje kvalitetnog nacionalnog proizvoda i platne bilance).
Rezultat je rekordni poražavajući dug (jer se njime nisu poticale novostvorene hrvatske vrijednosti), gubitak monetarne samostalnosti i (ras)prodaja strateških resursa pretvarajući tako potencijalno dinamičnu Hrvatsku i ponosni hrvatski narod u zemlju sluganski ovisnu o odlukama činovnika iz Euro(sr)pske Unije i multilateralnih organizacija. Krajnji cilj EU je bio i (još uvijek) jeste dokazati kako se na ovim prostorima od 1990. nadalje vodio gradjanski rat, a ne invazija naoružanih Srba na nenaoružane narode Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Potonjima, poglavito Hrvatima, čak su i Ujedinjeni narodi vetom su uskratili pravo iz Povelje UN o odbrani od agresije (toliko u UN i zadnjem Predsjedniku Predsjedništva SFRJ).

San Hrvata - u mirovinu ili državni sektor

Krajnji učinak svega navedenog je da je hrvatski narod danas, toksiniran nerijetkim slučajevima političkog 'poduzetništva' (korupcijama, monopolom odlučivanja i dr.), švercerskom i kriminalnom 'tajkunizacijom' koja je povrijedila ne samo nepotpune zakone RH, nego i ustavna i ljudska prava, gubitkom stvarnih kriterija rada i uspjeha u životu, kao i potajno organiziranim medijskim pranjem mozga suludim reality programima poput 'Big Brothera', masovno odustao od poduzetništva, osim trgovine, uvoza i 'brzopoteznih poslova' na granici zakona.
Prosječan Hrvat, uglavnom nedovoljno obrazovan i necjelovito informiran,neprosvijetljen i poluprimitivan u usporedbi s civilizacijskom vertikalom vremena, umjesto o samoostvarenju poduzetništvom danas sanja o mirovini s 40 godina kao i ugodnoj službi u javnom i političkom sektoru (mjesto referenta ili više) kao mjeru hrvatskih općeprihvaćenih vrijednosti.
Ukoliko se navedena promjena na nacionalnoj, regionalnoj, lokalnoj i obiteljskoj razini u Hrvatskoj ne dogodi danas, hrvatsko pučanstvo zavijek će biti gurnuto u ponor neznanja, nefunkcionalnih sposobnosti,siromaštva, te mu prijeti izumiranje.

- 11:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Ožujak 2009 (1)
Svibanj 2008 (1)
Ožujak 2008 (1)
Listopad 2006 (2)
Lipanj 2006 (1)
Siječanj 2006 (2)
Prosinac 2005 (5)
Studeni 2005 (1)
Listopad 2005 (1)
Rujan 2005 (20)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

OPIS BLOGA KOJI TREBA HRVATSKOJ!

PODUZETNICI - STOPOSTO NOVAC MOŽE BITI (I) VAŠ!


  • USKORO! NOVAC ZA HRVATSKE PODUZETNIKE-POČETNIKE, PODUZETNIKE S ORIGINALNIM I KORISNIM PROIZVODNIM I IZVOZNIM PROGRAMIMA!!

    Za više informacija o poduzetništvu, pogledajte:

    SVE O PODUZETNIŠTVU!


    Ovaj blog je nastao,dakako, u suglasju s strateškim programima o razvijanju malog i srednjeg poduzetništva Vlade RH, Ujedinjenih naroda, Europske Unije i Svjetske banke.

    Kako pregovori s medijima i ministarstvom nisu uspjeli, priprema se Poslovni plan za agenciju, komplementarnom postojećim kao i Hrvatskom društvu za razvoj i poduzetništvo - radnog naziva: plus INVEST d.o.o. - čija je svrha informiranje, potpuna podrška, posredovanje u financijskim rješenjima, poslovnim uslugama i pokretanju poduzetništava, ugodjenu s postojećim izvorima poduzetničkog i prikladnog kapitala iz inozemstva, kao programima ministarst(a)va, HBOR-a, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Fonda za razvoj i zapošljavanje, tzv. poslovnih banka i drugih.

    Uzrok pokretanja i fokus poslovanja buduće agencije/centra za podršku poduzetništvu biti će cjelovita praktična podrška novim poduzetnicima, kao i razvijanje profitabilnih i konkurentnih novih poduzetništava, te mikro;- internet banke za poduzetnike (Projekt: plusBANKA).


    WEB-STRANICE KOJE SU PREUZELE TEKSTOVE S BLOGA: FINANCIRAJMO HRVATE PODUZETNIKE:

    www.biznis.hr
    www.kupujemhrvatsko.com
    www.tportal.hr
    www.croatiabiz.com
    ,
    www.tvrtka.biz.
    i dr.


    [B]WEB-STRANICE KOJE SU REFERENTNO POVEZANE S OVIM BLOGOM / WEB-STRANICOM:


    NOVO!!! SEKURITIZACIJA INTELEKTUALNE IMOVINE ZA START-UP PODUZETNIŠTVA

    INFO O PROJEKTIMA KOJI (ODAVNO) TREBAJU HRVATSKOM PODUZETNIŠTVU!!

    PROJEKTI DRUŠTVA!

    LINKOVI NA RAZVOJNE AGENCIJE U REPUBLICI HRVATSKOJ!



VAŽNI LINKOVI:

IVAN OSTOJA- KRONOLOŠKI SAŽETAK ŽIVOTOPISA

  • 1979: Izdavač,tvorac ‘niskotroškovne poslovne konstrukcije’ i producent TOP 10 hit ploče u Njemačkoj (s Kevinom Keeganom,tadašnjim najboljim nogometašem Europe)– ista je postala po parametrizaciji početnih troškova jedna od prethodnica kasnijih internet načina financiranja, proizvodnje,marketinga i distribucije u svjetskoj glazbenoj industriji; 1999/2000. osvojio sam, s ekipom inženjera i autora iz Zagreba, vrhove relevatne mp3 top liste s virtualnim projektom TESLA GIRLS!;

    1989: Bio sam suutemeljitelj nezavisnih medija i novinarstva u (S)RH, pokretač prvog komercijalnog tjednika (ST) koji je osnovan i pokrenut s 2.000,00 (dvije tisuće, odnosno hiljade dinara, što je jezik priličniji današnjoj 'hrvatskoj eliti') tadašnjih dinara,usprkos netočnim glasinama o većem iznosu. ST je trebao biti dijelom medijsko-financijskog mini-koncerna u koji je trebala spadati i komercijalno-investicijska banka ‘InveST plus!Banka’ ;

    1990: Sudionik sam u koncipiranju i prvoj dobi pokretanja jedne od prvih privatnih banaka u RH, s ciljem pripreme i osnivanja zadružne komercijalno investicijske banke InveST! plus Banka s pripadajućim poduzećima za strateške i investicijske djelatnosti;
    1992: Sudjelovao sam u pripremi pokretanja i osnivanja Svjetskog hrvatskog kongresa u Bonnu;

    1992-1997: Izradio sam elaborat i maketu prve hrvatske privatne dnevne novine ‘HRVASTKA EXPRESS!’-trenutačno u izradi prvog elektronskog interaktivnog i tiskovnog izdanja dnevne novine-portala ’HRVATSKA e-XPRESS!; ista je poslužila i koncipiranju ribrika kasnijeg Jutarnjeg lista što je nevidjena pljačka intelektualne imovine od strane Europapress Holdinga, odnosno snjezina suvlasnika Nina Pavića.

    1999: Dobio sam odlične ocjene na testiranju provedenom od pripadnika Svjetske banke;
    2000: Nakon neprihvaćanja Elaborata o potrebi prerastanja HAPU-a u Hrvatsku razvojnu agenciju, na ruševinama HAPU-a pokrenuo sam Hrvatsko društva za razvoj i poduzetništvo čiji sam direktor bio do listopada 2002. Društvo je moralo zamrznuti rad zbog jednostranog prekida financijskog aranžmana izvora kapitala iz Njemačke što je ugrozilo dinamiku pokrenutih projekata ;
    2002: Bio sam suradnik Ministarstva za obrt,malo i srednje poduzetništvo,kao i Saveza Štedno-kreditnih zadruga, u osnivanju Banke malog poduzetništva od svibnja 2002 (koja je bila strateški prioritet Vlade RH do lipnja 2003) ;

    2002-2003: Promicatelj sam potrebe uvodjenja financijskih derivata na tržišta kapitala u Republici Hrvatskoj i Regiji kao načina trenutačnog uvećanja ukupnih vrijednosti (suradnja HGK,HIBO),što je pak potpuno marginalizirano od nadležnog Ministarstva i dr;

    2003: BIO SAM SUPOKRETAČ I ARANŽER U NAJBOLJOJ VJERI (at best effort) KAPITALIZACIJE PROJEKTA: ’plusBANKA-BANKA ZA INVESTICIJE I PODUZETNIŠTVO d.d.’;
    1996-2003: Sudjelovao sam kao savjetnik u stvaranju boljih svekolikih uvjeta razvoja i rada poduzetništva,te u cjelovitoj priptremi projekata malog i srednjeg poduzetništva – Forum : Economic Development;

    1992-2003: Radi lošeg rada sudova i nepoštivanja razumnih rokova radi postizanja pravičnog rješenja, usprkos činjenici da su tužba i ročište bili javni, oštećen od 1991. god. danas za najmanje 150 milijuna kuna za najmanje obične štete, dokazane izmakle koristi i neimovnih (nematerijalnih) šteta radi isključive krivnje pravosudnog sustava u zadržavanju štete do razine nemogućnosti naplate i druge dokazive nematerijalne štete;ukupna šteta po najminimalnijem pragu u ovom trenutku iznosi izmedju 150 milijuna do milijardu kuna, odvisno o izračunima obračuna kamata . Postupak nakon Državnog odvjetništva (Zahtjev za naknade štete prije istog na Ustavnom sudu), prelazi na Ustavnu sud RH i druga nadležne medjunarodne sudove ukoliko Ustavni sud barem dijelom ne uvaži Zahtjev.

    1998-2003: S grupom stručnjaka (programera) razvio sam platformu internet mikroplaćanja 'MicroPhone' koja bi distribuirala medijske sadržaje online, sa isplativim - klirinškim - načinima plaćanja takvih razmjera (u ovom su trenutku transaktivni troškovi plaćanja putem kartice preskupi).

    Obrazovanje: VSS (Filozofski fakultet (jezici) + Novinarstvo-informatika) uz ekonomske radionice i certifikate sa seminara (HBOR, Advanced Business Studies i dr.). Razvojem e-learning metode planiram upis na magisterij na Studiju poduzetništva u Osijeku (2006-2008 s temom: Nebankarsko financiranje poduzetništva egzotičnim i inovativnim instrumentima-Iskustva i Praktični modeli).

    Drugo: Rodjen u Splitu 1957 / Nikad kažnjavan / Govorim i pišem engleski, pasivno znanje njemačkog i talijanskog jezika / Posjedujem vozačku dozvolu B-kategorije / Poznaje rad na kompjuteru (tekst-tablični programi), i dr.
    Politika: Član HSPa-. Podrška HDZ-u od 1990 do smrti dr. Franje Tudjmana, odnosno otkad je Ivo Sander našom pomoći (Udruga dr. Franjo Tudjman) preuzeo upravljanje strankom pionir potrebe stvaranja Pokreta Hrvata neglasača (od 1996.) s korektivnom i monitoring ulogom na svim političkim i društvenim razinama. Danas taj pokret, kada smognem dio svojih potraživanja,obuhvaća oko 80 posto svih inteligentnih Hrvata, pokrivao oko 65% realnog biračkog tijela i može osvojiti do 12 % glasova na izvorima s minimalnom promidžbom.

    Dodatno:Obzirom na ukupna iskustva i spoznaje, praktički sam sposoban za rad i savjetovanje u područjima:
    - razvoj privatnog sektora, malog i srednjeg poduzetništva,poticanje i podrška novim
    projektima,
    - financiranje malog i srednjeg poduzetništva,te mikrofinanciranje,
    - razvoj poslovnih planova i tržišta,
    - marketing,
    - aranžiranje-kapitalizacija,
    - kontakt s medijima im javnošću, priprema svjesti javnosti o značenju malog
    gospodarstva te odbrana interesa istog,
    - upravljanje projektima i radom ureda,
    - financije projekta (u etapama),
    - nadgledanje razvoja projekta i procjenjivanje prema zadatim parametrima,
    - utjecanje na zakonodavnu reformu sa ciljem stvaranja povoljnijeg okružja za
    financiranje malog i
    srednjeg poduzetništva,
    - projektiranje, formatiranje, uredjivanje medija, kao i obavljanje novinarskih poslova,
    - profesor engleskog jezika, suradnik /voditelj radionica za poduzetništvo,
    i drugo.

    DODATNE INFORMACIJE:

    PROJEKTI OD 1997. GODINE!!!

    DOPISI OD 1996. GODINE NA KOJE NITKO IZ PARAZITSKIH DRŽAVNIH SLUŽBI, REFERENTIĆA IZ BANAKA ITD. NIJE REAGIRAO!!!